روزنامه در تلویزیون مرور صفحه نخست روزنامه‌های اقتصادی کشور ـ 5 تیر ۱۳۹۸

مرور صفحه نخست روزنامه‌های اقتصادی کشور

آدرس خطا از مصرف بنزین

روزنامه دنیای‌اقتصاد  در گزارشی با عنوان «آدرس خطا از مصرف بنزین» نوشت:معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از افزایش ظرفیت پالایشی کشور خبر داده است. موضوعی که در شرایط تحریم به کمک آمده و بخشی از نفت کشور را که نمی‌توان صادر کرد، به مصرف داخل رسانده است. اما موضوع نگران‌کننده این است که همزمان با افزایش ظرفیت پالایشی کشور مصرف فرآورده‌هایی چون بنزین و گازوئیل نیز افزایش یافته است. بنابراین ظرفیت صادرات فرآورده‌های نفتی همراستا با افزایش تولید داخلی رشد نکرده است. بر این اساس، افزایش ظرفیت پالایشی نتوانسته تمام و کمال جایگزین صادرات نفت‌خام شود و درآمدهای نفتی کشور را حفظ کند.آن‌طور که علیرضا صادق‌‌آبادی عنوان می‌کند، ظرفیت پالایش کشور از ۵۵/ ۱ میلیون بشکه در ابتدای سال ۹۶، به ۱۵/ ۲ میلیون بشکه در روز در خرداد سال جاری رسیده که به معنای افزایش ۶۰۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت پالایشی کشور در این بازه زمانی است. بنابراین در این بازه زمانی ۶۰۰ هزار بشکه از ظرفیت صادرات نفت‌خام و میعانات گازی کشور کاسته شده که در شرایط تحریم اهمیت ویژه‌ای دارد. با این حال، نگاهی به رشد مصرف تنها فرآورده بنزین نشان از افزایش بیش از ۲۰ درصدی این سوخت از ابتدای سال ۹۶ تا حال حاضر دارد. به گفته صادق آبادی متوسط مصرف بنزین در. حال حاضر به ۹۴ میلیون لیتر در روز رسیده در حالی که میزان مصرف در اوایل سال ۹۶ حدود ۷۸ میلیون لیتر در روز بوده است.

دنیای اقتصاد در ادامه نوشت: دادن آدرس خطا نه تنها به تشکیل یک باور غلط در بین عموم مردم منجر شده است بلکه خود انحرافات بسیاری در سیاست‌گذاری ایجاد می‌کند. این تجربه‌ای است که در موضوع تولید و مصرف گاز کشور نیز رخ داده است. این باور که چون دارای بزرگ‌ترین ذخایر گازی جهان هستیم پس اولویت تولید گاز مصرف در داخل کشور است و ایجاد ارتباط بین تولید و مصرف این سوخت موجب شده با وجود اینکه ایران سومین تولیدکننده گاز جهان است هیچ جایگاهی در بازار صادراتی این کالا نداشته باشد. چراکه سرانه مصرف داخلی گاز کشور هیچ تناسبی با آمارهای جهانی ندارد. در مقابل گاز ارزان به کاهش بهره‌وری شرکت‌های داخلی منجر شده به‌طوری که در حال حاضر اگر قیمت این سوخت را به قیمت‌های عرف بازارهای این کالا نزدیک کنیم بخش‌های بسیاری از صنعت کشور از سودهی خارج می‌شوند. به این معنا که بخش‌های مختلف صنعت در ایران تنها با رانت قیمتی گاز سر پا ایستاده و بخشی از اشتغال با سوختن گاز در قیمت‎‌های پایین ایجاد شده است.

قیمت جهانی نفت

تعادل در گزارشی در مورد قیمت جهانی نفت نوشت: در حالی که قیمت نفت در بازارهای دنیا آمادگی رشد تا بالای ۸۰ دلار در هر بشکه را دارد اما به نظر می‌رسد کاهش دستوری قیمت از سوی امریکا به وسیله راهکارهای مختلف در دستور کار قرار گرفته تا قدرت اوپک تضعیف شود.قیمت نفت که هفته گذشته را با رشد قیمت ۱۰ درصدی پشت سر گذاشته بود دیروز هم تحت تاثیر اتفاقات خاورمیانه و احتمال افزایش تحریم‌های امریکا علیه ایران افزایش قیمت داشت.با این حال قیمت نفت نتوانست روند صعودی خود را امروز هم حفظ کند و نگرانی درباره دورنمای تقاضای نفت باعث شد تا قیمت پایین بیاید. با این حال، اعلام تحریم‌های جدید امریکا علیه ایران و افزایش تنش در خاورمیانه سبب شده تا این افت قیمت محدود باشد. اما عامل دیگری که نقش زیادی بر بازار نفت در گوشه و کنار جهان دارد، حضور امریکایی‌ها به عنوان بازارسازان قیمتی است زیرا این کشور در تلاش است تا جلوی رشد قیمت را تا حد زیادی بگیرد و علاوه بر آن قدرت اوپک در قیمت‌گذاری نفت را کاهش دهد.در واقع امریکا از این اقدام دو هدف اصلی را دنبال می‌کند، از یک سو در تلاش است تا چرخ صنایع خود را با قیمت‌های پایین نفت با سرعت بیشتری بچرخاند و از سوی دیگر برای نفت تولیدی خود مشتری دست و پا کند. در مورد اول امریکا با تکیه بر افزایش تولید نفت خود، تا حد زیادی از واردات نفت خام فاصله گرفته و این در شرایطی است که رقبای دیگر امریکا در اقتصاد جهان، همچنان نیازمند واردات انرژی و در رأس آن نفت خام هستند. اما در مورد دوم کار امریکا آسان نیست. اگر چه این کشور چند محموله نفت و میعانات گازی را به کشورهای آسیای شرقی مانند ژاپن، کره جنوبی و حتی چین فروخته و در تلاش است تا جای پای خود را در بازار انرژی اروپا نیز محکم کند اما همچنان پالایشگاه‌های این کشورها بر اساس نفت خام خاورمیانه یا همان سبد نفتی اوپک کار می‌کنند بنابراین اولویت واردکنندگان نفت خام همچنان خرید از اوپک و وفاداری به فروشنده سنتی است. از همین رو امریکا باید مزیت جدیدی را برای کشورهای مصرف‌کننده انرژی تعریف کند تا تمایل به خرید نفت امریکایی بیشتر از سبد نفت اوپک باشد.

  • کاهش دستوری قیمت نفت برای تضعیف اوپک (اقتصاد سرآمد)
  • اتصال بالغ بر 30 هزار شهر و روستا به شبکه گاز (اقتصاد ملی)
  • عبور از آب های ژرف یک اتفاق مهم برای گاز صادراتی ایران (ثروت)
  • پایان دلالی در حوزه پتروشیمی؛ به زودی (تجارت)
(بازدید 14,254 بار, بازدیدهای امروز 1 )
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
لطفاً دیدگاه خود را درباره این پست به اشتراک بگذاریدx