بازی نواک در زمین پوتین (مرور روزنامه‌های اقتصادی ) – اختصاصی

تلویزیون نفت

طرح بنزینی آبان ماه ساده انگاری یک مسئله پیچیده

روزنامه تعادل در مطلبی نوشت : پس از گذشت دو ماه و نیم از اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین هنوز هم چرایی تصمیم سران سه قوه برای انتخاب سناریوی افزایش ناگهانی قیمت بنزین به اندازه سه‌برابر و سهمیه‌بندی آن و همچنین نحوه اجرای این طرح در هاله‌ای از ابهام به سر می‌برد. استدلال‌ها درباره تلاش ناکام دولت در خردادماه و مردادماه امسال برای اجرای این طرح و شکل‌گیری صف‌های طولانی در پمپ بنزین‌ها و تحمیل هزینه به کشور ناکافی می‌نماید، زیرا با توجه به تجربیات افزایش قیمت بنزین در سال 84 که موجب اعتراضات خیابانی و آتش زدن پمپ بنزین‌ها شده بود، بدیهی بود که تکرار چنین سناریویی در شرایطی که مردم بیش از آن سال‌ها در مضیقه اقتصادی قرار دارند، تبعات خسارت‌باری به دنبال دارد؛ همانطور که در آبان‌ماه، پیرو اجرای طرح بنزینی شاهد خسران‌های جانی و مالی زیادی بودیم. دیروز بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی بیان کرد که نهادهای امنیتی نسبت به تبعات افزایش قیمت بنزین در این شرایط هشدار داده بودند. پارسایی همچنین گفت که چهار سناریو برای بنزین مطرح بوده و طرحی که اجرا شد با استقبال روبرو نشد، اما «عده‌ای» بر این سناریو اصرار کردند و از آنجا که این طرح قابل دفاع نیست، پس از اجرا کسی مسوولیت آن را برعهده نمی‌گیرد. به عنوان نمونه، برخلاف ادعای مسوولان، بنزین 3000 تومانی باز هم اختلاف فاحشی با قیمت‌های جهانی این حامل انرژی دارد و این قیمت انگیزه قاچاق آن را فرو نمی‌نشاند. فریدون اسعدی، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با «تعادل» ضمن آنکه مشکل قاچاق سوخت را بیشتر معطوف به گازوئیل دانست تا بنزین، بیان کرد که فاصله قیمتی نزدیک به 10 برابری گازئیل در ایران و کشورهای همسایه آنقدر سودآور است که بر انگیزه قاچاقچیان سوخت را به خود معطوف می‌کند. بنابراین قیمت بنزین مادامی که به این اختلاف 10 برابری در داخل و خارج نزدیک نشود، نمی‌تواند انگیزه‌ساز قاچاق آن باشد.

بازی نواک در زمین پوتین

اعتماد در یادداشتی نوشت: در ساختار حاكميتي برخي نظام‌هاي سياسي، مقاماتي كه در صفحه شطرنج سياسي بازي مي‌كنند، مهره‌هايي هستند كه اهداف از پيش تعيين شده را پيش مي‌برند. اگر مي‌خواهند در صفحه بازي بمانند، چاره‌اي جز پيش بردن اهداف عالي ندارند و اگر نظري مغاير داشته باشند، از بازي كنار گذاشته مي‌شوند. حالا كه پوتين، دوباره براي ماندن در قدرت برنامه جديدي ريخته و بازي قبلي پوتين – مدودوف را به بازي اصلاحات در روسيه ذيل تغيير در قانون اساسي اين كشور پيوند داده، آينده مهره‌هاي بازي روسيه، به يك پرسش جدي تبديل شده است. يكي از اين مهره‌ها، الكساندر نواك، وزير انرژي روسيه است. برخي مي‌گويند او مي‌رود و مهره ديگري كه به نخست وزير جديد، ميخاييل ميشوستين، و همين‌طور ايگور سچين مديرعامل روس‌نفت و از همفكران سچين، نزديك‌تر است جاي او قرار مي‌گيرد. اما واقعيت اين است كه در كشوري كه پوتين در راس آن قرار گرفته، فرقي بين الكساندر نواك يا ايگور سچين نيست وقتي پاي منافع روسيه در حوزه انرژي در ميان باشد. شايد تفاوت‌هايي در حوزه داخلي انرژي روسيه بين نواك يا فردي ديگري باشد، اما تاثير انتخاب فردي ديگر به جاي نواك به عنوان وزير انرژي روسيه براي بازار انرژي جهان، چندان محسوس نخواهد بود. روسيه كشوري تاثيرگذار در بازار انرژي جهان است. زماني گاز روسيه، نقش مهمي در اروپا داشت اما حالا نه فقط گاز روسيه، بلكه نفت روسيه هم در معادلات نفت دنيا تاثيرگذار است. شايد كمتر كسي تصور مي‌كرد روزي برسد كه اوپك به روسيه نياز داشته باشد. اما اكنون اوپك هم نيازمند همراهي روسيه است و اگر چند عامل را بخواهيم در سر پا نگه داشتن اوپك نام ببريم، يكي از آنها بدون ترديد روسيه است. اشتراك منافع روسيه و اوپك موجب تعامل آنها شده و اگرچه الكساندر نواك، وزير انرژي روسيه، در اجراي اين سياست موفق عمل كرده، اما ساده انگارانه است كه نقش پوتين را در سياست‌هاي كلان روسيه در حوزه انرژي ناديده بگيريم.

نفت و گاز، يكي از عوامل قدرت روسيه و پوتين در جهان است. پس چندان غيرعادي نيست كه همه سياست‌گذاري‌هاي حوزه انرژي روسيه زيرنظر پوتين انجام شود و نواك يا هر فرد ديگري كه در راس وزارت انرژي روسيه قرار گيرد، مجري همان سياست‌ها باشد؛ هرچند هنرش بايد اجراي مطلوب همان سياست‌ها باشد. البته منصفانه نيست نقش مهم نواك و سياست‌هاي نرم و ملايم مختص او را در پيشبرد اين سياست‌ها و جلب مقبوليت براي روسيه، چه در اوپك و چه در اوپك پلاس، ناديده بگيريم.

  • سهمیه ترمیمی بنزین وانت بار ها تاکسی ها و آمبولانس ها واریز شد ( ابرار اقتصادی )

  • الزامات رشد صادرات غیر نفتی ( اسکناس )

  • رکورد انتقال گاز در کشور شکسته شد ( اقتصاد ملی )

  • ماراتن رکورد زنی در صنعت گاز از تولید تا انتقال ( مناقصه و مزایده )

۰3 بهمن ۱۳۹۸

روزنامه در تلویزیون

(بازدید 5,844 بار, بازدیدهای امروز 1 )
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
0
لطفاً دیدگاه خود را درباره این پست به اشتراک بگذاریدx