بازی برد – برد سوخت (مرور صفحه نخست روزنامه‌های اقتصادی کشور) – اختصاصی

05 آذر ۱۳۹۸

روزنامه در تلویزیون

روزنامه تعادل در یادداشتی با عنوان ” بازگشت به بازار نفت در گرو متغییرهای متفاوت” نوشت: تحریم‌های یکجانبه امریکا علیه صادرات نفت ایران باعث شده که میزان فروش نفت ایران در بازارهای سنتی همچون چین و هند نیز کاهش یابد و کشورهایی مثل عراق تاحدودی جای خالی ایران در این بازارها را پر کرده و سهم فروششان در این کشورها را افزایش دهند.  ایران تجربه کاهش میزان فروش نفت در بازارهای جهانی به دلیل تحریم‌ها را چند سال پیش نیز تجربه کرده بود.

تعادل در ادامه نوشت: در دوره نخست تحریم‌ها، پس از آنکه ایران با قدرت‌های جهانی به توافق دست یافت و تحریم‌ها برداشته شد، توانست ظرف مدت کوتاهی (کمتر 6 ماه) بازارهای خود را که توسط کشورهای صادرکننده نفت دیگر اشغال شده بود، بازپس بگیرد. در آن زمان، عوامل مختلفی مثل تلاش‌های مسوولان نفتی، کشش بازار، آمادگی مصرف‌کنندگان نفت ایران برای بازگشت کشورمان به بازارهایشان پس از برداشته شدن تحریم‌ها و همچنین اجماع نظر کشورهای اروپایی درباره اینکه در راستای برجام باید بازار نفت ایران به این کشور بازگردد، دست به دست هم دادند تا مسیر بازپس‌گیری بازار برای ایران تسهیل شود. در این دوره از تحریم‌ها اگر فرض کنیم که به زودی تحریم‌های نفتی ایران برداشته می‌شوند، نمی‌توان با اتکا به تجربه قبلی بازپس‌گیری بازار، ادعا کنیم که چنین مسیری باز هم به همان راحتی فراهم خواهد بود و ایران می‌تواند بدون هیچ مشکلی به سرعت جای خود را در بازار پس گیرد. 

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان  بازی برد- برد سوخت نوشت: تنظیم بخش حامل‌های انرژی در ایران چه آسیب‌هایی داشته است؟ مطالعات جامع اقتصاد ایران نشان می‌دهد که مداخله گسترده دولت در بازار انرژی، ۶ عارضه در پی دارد. «افزایش مصرف سرانه و کاهش کارآیی در مدیریت مصرف»، «فرار سرمایه»، «کاهش اختیارات دولت»، «نابجایی در سرمایه‌گذاری»، «بی‌عدالتی یارانه‌ای» و «افزایش قاچاق» پیامدهای حضور حداکثری دولت در این بخش بوده است. دولت‌ها طی این سال‌ها با نرخ‌گذاری دستوری سعی داشتند که از بروز تورم جلوگیری کنند؛ اما مدیریت تورمی از این راه نیز محقق نشده است. در نتیجه یک بازی باخت- باخت رقم خورده که هم از اعتبار سیاست‌گذار کاسته و هم به ضرر آحاد مردم تمام شده است. برای اینکه این معادله تبدیل به یک بازی برد- برد برای دولت و مصرف‌کنندگان شود، یک پیش‌شرط دارد: «مداخله دولت در بازار انرژی محدود و زمینه برای مشارکت آحاد اقتصادی فراهم شود.» یکی از گزینه‌های نزدیک که چنین هدفی را تامین کند، طرح «سرانه بنزین» است. در این طرح مردم و مصرف‌کنندگان به‌عنوان یک ضلع، وارد بازی می‌شوند و نقشی تعیین‌کننده می‌یابند؛ در حالی‌که در مدل فعلی، چنین نقشی برای مصرف‌کننده نهایی در نظر گرفته نشده است. «دنیای اقتصاد» در روزهای گذشته جزئیات و ابعاد این طرح را منعکس کرده است.

دنیای اقتصاد در ادامه این گزارش نوشت: در جای جای ادبیات اقتصادی در سراسر دنیا این فرضیه که مصرف انرژی خانواده‌های پردرآمد از خانوارهای کم‌درآمد بیشتر است، به اثبات رسیده است. با توجه به اینکه کشش درآمدی کالاهای حوزه انرژی عدد مثبتی است این فرضیه به اثبات می‌رسد. کشش درآمدی شاخصی است که نشان می‌دهد تغییرات مصرف یک کالا زمانی که درآمد افزایش می‌یابد چه مقدار تغییر می‌کند. مثبت بودن کشش درآمدی یک کالا به این معناست که با افزایش درآمد مصرف آن کالا نیز افزایش خواهد یافت. حال با توجه به اینکه دولت ایران به هر واحد از مصرف انرژی یارانه قابل توجهی پرداخت می‌کند، این نتیجه حاصل می‌شود که حداقل در حوزه انرژی مقدار یارانه‌ای که سیاست‌گذار به اقشار پردرآمد می‌پردازد تا چه حد بیشتر از دهک‌های پایینی جامعه است. در حقیقت این موضوع نشان می‌دهد که پرداخت یارانه در کشور تا چه حد از فلسفه اصلی آن یعنی کمک به خانوارهای ضعیف دور شده است و دقیقا در نقطه‌ مقابل آن ایستاده است. در تحقیقی که در سال‌های گذشته در کشورر توسط نیلی و همکارانش صورت گرفته است نشان می‌دهد تا چه حد سهم پنجک بالایی (یک‌پنجم پردرآمد جامعه) از پنجک پایینی یعنی ۲۰ درصد کم‌درآمد جامعه بیشتر است.

  • قیمت نفت درسال آینده میلادی ( صمت )
  • کاهش یا افزایش مصرف بنزین هنوز مشخص نیست ( صبح اقتصاد )
  • زیر ساخت ها آماده پرداخت یارانه معیشتی نیست  ( آفتاب اقتصادی )
  • آمار های عجیب درباره صرفه جویی بنزین ( اقتصاد سرآمد )
  • بنزین روی آتش پول پاشی ( فرصت امروز )
  • ضرورت تدوین بودجه ای عملیاتی و غیر وابسته به درآمد های نفتی ( هدف و اقتصاد )
  • تورم 10 درصدی گرانی بنزین بر دوش اقشار ضعیف ( ابرار اقتصادی )
  • افزایش 50 میلیون متر مکعبی برداشت گاز از پارس جنوبی ( اخبار صنعت )
  • دستکاری قیمت ها به بهانه افزایش نرخ بنزین ( اقتصاد ملی )
  • لزوم انتخاب خودرو های هیبریدی پس از اصلاح قیمت بنزین ( تفاهم )
  • سهمیه وانت بار ها پیک موتوری و تاکسی های اینترنتی افزایش می یابد ( ثروت )
  • بنزین محور تورم یا درآمد دولت ( شروع )
  • افزایش قیمت بنزین دوراهی توقف یا جهش اقتصادی ؟ ( مناقصه و مزایده )
  • قیمت خودرو زیر سایه بنزین و دلار ( مواجهه اقتصادی )

 

(بازدید 10,741 بار, بازدیدهای امروز 1 )
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
0
لطفاً دیدگاه خود را درباره این پست به اشتراک بگذاریدx