دستان بنزینی قاچاقچیان در جیب مردم است؟
حذف کارت سوخت سبب شد تا بار دیگر دستان بنزینی قاچاقیان بو دار شود. آن هم بویی از جیب مردم.
رئیس جمهور میگوید شاید روزانه بیش از 10 میلیون لیتر بنزین قاچاق شود و این در حالی است که برخی رسانهها این عدد را به 55 میلیون لیتر هم رساندهاند.
یکی در بازار دلار، مقداری ارز در دست میگیرد و با بالا رفتنش فروشنده میشود و با پایین کشیدنش خریدار. دیگری اما بینالمللی عمل میکند و بنزین را در پمپبنزینها با قیمت 1000 تومان و شاید کمی بالاتر خرید میکند و بعد آن را در مرز، نزدیک به 10 برابر به فروش میرساند.
میگویند قیمت بنزین در ایران چیزی حدود 7 سنت است و این در حالی است که در کشورهای همسایه حدود۷۰ سنت به فروش میروند.
ترکیه بین کشورهای همسایه بیشترین فاصله قیمتی را با نرخ سوخت در ایران دارد. قیمت بنزین در این کشور در حال حاضر حدود 1 دلار و 23 سنت در هر لیتر است که با نرخ دلار 13500 تومان در بازار غیررسمی عملاً ترکها برای هر لیتر بنزین 16600 تومان میپردازند.
علی مویدی خرم آبادی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز معتقد است تا پایان سال میزان قاچاق سوخت حدود ۴ میلیارد لیتر میرسد.
او میگوید: با در نظر گرفتن متوسط سود ۹۴۰۰ تومانی هر لیتر قاچاق سوخت، مجموع سودی که در کل سال جاری نصیب قاچاقچیان میشود بالغ بر ۳۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است.
با این شرایط بازگرداندن کارتهای سوخت نه تنها کاری درست و بجایی است بلکه باید هر چه سریعتر جلوی این مسئله را گرفت. بیتردید با این ذخیرهسازی ریالی تولید بنزین مازاد میتوان به کمک هزاران نیازمندانی شتافت که برای فرار از نداری با زندگی دست و پنجه نرم میکنند. این روزها چندین و چند خانوار با قاچاق سوخت امرار معاش میکنند و باید این را پذیرفت که به جز افرادی که در رأس قاچاق سوخت قرار دارند مابقی از روی نداری دست به این کار میزنند و باید آنها را هم شناسایی و اگر نیاز به کمک دارند تحت پوشش قرار داد. حدود 17 سال پیش که در خاش سرباز بودم با چشمان خودم دیدم که چگونه مردم با هر وسیله ممکن و تنها برای رسیدن به مبلغی ناچیزی پول بشکههای 20 لیتری را حتی با موتورهای قدیمی به مرز میرساندند!
افزایش قیمت بنزین در ایران شاید امکانپذیر نباشد چرا که این افزایش مستقیماً روی معاش مردم و دیگر قیمتها تأثیر میگذارد اما کنترل آن امکانپذیر خواهد بود.