روایت خود اتکایی (مرور صفحه نخست روزنامه‌های اقتصادی کشور) – اختصاصی

18 آبان ۱۳۹۸

روزنامه در تلویزیون

اوپک گرفتار در مارپیچ کاهش تولید؟

دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: اوپک در گزارش سالانه خود از «دورنمای جهانی نفت ۲۰۱۹»، پیش‌بینی‌‌اش از میزان نفت تولیدی این گروه در سال‌های پیش‌رو را کاهش داد و بر کوچک شدن سهم بازار این سازمان تا اواسط دهه آینده زیر سایه طغیان تولیدات شیل آمریکا تاکید کرد. اوپک انتظار دارد تقاضا برای نفت خام تولیدشده توسط اعضای این سازمان طی چهار سال آینده حدود ۷ درصد کاهش پیدا کند و تا ۲۰۲۳ به طور متوسط به ۷/ ۳۲ میلیون بشکه در روز برسد. علت اصلی این پیش‌بینی، سایه افکندن شیل آمریکا بر سهم بازار اوپک است. به این ترتیب گزارش اخیر اوپک از چشم‌انداز نفت، دو پیام محوری در کوتاه‌مدت و بلندمدت برای کشورهای عضو این سازمان به همراه دارد.

محدودیت بیشتر تولیدات کشورهای عضو اوپک»، به‌منظور حفظ قیمت‌ها زیر سایه طغیان شیل آمریکا و سایر نفت‌های غیرمتعارف، پیام کوتاه‌مدت این گزارش سالانه است. این پیام در شرایطی از این گزارش برداشت می‌شود که پیش از این به ویژه عربستان سعودی، نسبت به لزوم حفظ قیمت‌ها و جلوگیری از بازگشت مازاد عرضه به بازار تحت تاثیر کند شدن رشد جهانی اقتصاد، سیگنال‌هایی صادر کرده بود. اوپک و متحدانش به رهبری روسیه، در حال حاضر طبق توافقی که تا پایان مارس ۲۰۲۰ ادامه دارد، مجموعا روزانه ۲/ ۱ میلیون بشکه از تولیداتشان را کاهش می‌دهند. تمدید یا تعمیق این توافق اگرچه ظاهرا به حفظ قیمت‌ها منجر خواهد شد، اما عملا می‌تواند باعث گرفتار شدن اوپک در هزارتوی بی‌انتهای کاهش تولید و اعطای فرصت‌های بیشتر به شیل آمریکا برای توسعه تولید شود.

اما پیام دومی که از گزارش اخیر اوپک به گوش کشورهای عضو این سازمان می‌رسد «لزوم کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در بلندمدت» است. متنوع کردن مجاری اقتصادی در کشورهایی که بخش بزرگی از ثبات اقتصادی خود را به فروش نفت مدیون هستند، نوعی واکسیناسیون در برابر تغییرات نقش نفت در آینده است. گزارش امسال اوپک از چشم‌انداز نفت، با اعداد و ارقامی همراه است که به‌نظر می‌رسد تلاش دارد جایگاه واقعی این سازمان در بازار نفت سال‌های آینده را با دقت ترسیم کند.

عربستان و منافع کاهش عرضه نفت

روزنامه “تعادل” در گزارشی نوشت: چشم‌انداز بازار انرژی حکایت از آن دارد که قیمت نفت خام با افزایش چشمگیر روبه‌رو نخواهد بود اما به نظر می‌رسد عربستان سعودی به منظور بالابردن قیمت نفت و افزایش ارزش سهام شرکت «آرامکو» تلاش دارد تا از عرضه نفت خام به بازار بکاهد. با اینکه بازار نفت در چند هفته اخیر با مولفه‌های گوناگون و گاه متناقضی در مورد آینده روبه‌رو شده اما روزهای به نسبت آرامی را طی می‌کند و نسبت به برخی تحولات مهم واکنش‌های محتاطانه‌ای را بروز می‌دهد. درحالی که در هفته گذشته روند کاهش اندک قیمت نفت خام بر بازار حاکم بود اما انتشار برخی گزارش‌ها در مورد کاهش بیش از حد انتظار ذخیره نفت خام ایالات متحده هم نتوانست تاثیر چندانی بر قیمت‌ها داشته باشد. گفته می‌شود در قبال خبر فوق بهای نفت‌های برنت و وست تگزاس تا حدود نیم درصد کاهش داشتند.برخی تحلیلگران این رفتار خنثی در بازار نفت را تحت تاثیر امیدواری به حل و فصل مشکلات تجاری میان امریکا و چین می‌دانند. رفع موانع میان دو کشور و توقف یا متعادل شدن جنگ تعرفه‌ای آنها می‌تواند به بهبود روند رشد اقتصادی هر دو کشور به ویژه چین و جهان کمک کند. همین امر ممکن است امیدواری به افزایش تقاضای جهانی نفت را بیشتر کند. این دیدگاه مثبت به آینده از سوی «محمد بارکیندو» دبیرکل اوپک هم بیان شده است. دبیرکل اوپک حتی پیش بینی کرد که چشم‌انداز بازار نفت در سال آینده میلادی احتمالا مثبت و با افزایش تقاضا همراه خواهد بود. بارکیندو به همین دلیل دورنمای کاهش بیشتر تولید نفت اوپک را ضروری ندانست.البته در چارچوب تحلیل وی، چشم‌انداز بازار در سال ۲۰۲۰ به دلیل تغییرات در اقتصاد جهانی خوشبینانه خواهد بود. با این وجود حتی گزارش چشم‌انداز جهانی نفت که از سوی اوپک منتشر شد هم به نقش مخرب بازیگران خارج از اوپک در بر هم زدن موازنه و افزایش عرضه اشاره داشت.پیش‌بینی اوپک برای سال‌های آینده از کم‌تر شدن سهم این سازمان در بازار جهانی انرژی خبر می‌دهد. در حالی که در سال ۲۰۱۹ اوپک روزانه حدود ۳۵ میلیون بشکه نفت به بازار عرضه کرده است اما برآورد اخیر نشان می‌دهد تا پنج سال دیگر این سهم به کمتر از ۳۳ میلیون بشکه نفت کاهش می‌یابد. البته اوپک نیاز جهانی نفت در آن سال را هم اندکی کمتر از شرایط کنونی عنوان داشت.

  • حرکت نفت با مدار کاهشی با رشد ذخایر آمریکا ( عصر اقتصاد )
  • بودجه سال آتی نباید نفتی شود ( ابرار اقتصادی )
  • روایت خود اتکایی (هفته نامه مشعل)
(بازدید 11,564 بار, بازدیدهای امروز 1 )
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
0
لطفاً دیدگاه خود را درباره این پست به اشتراک بگذاریدx