درآمد ۶.۲ میلیارد دلاری ایران از نفت (مرور صفحه نخست روزنامه‌های اقتصادی کشور) – اختصاصی

درآمد ۶.۲ میلیارد دلاری ایران از نفت

روزنامه اعتماد نوشت : اوپك در جديدترين گزارش خود با نام «دورنماي نفت جهان در 2019 » ميزان تقاضاي نفت در سال 2023 را با كاهشي حدود 600 هزار بشكه به 103.9 ميليون بشكه در روز رساند. اين در حالي است كه تقاضاي روزانه نفت جهان در سال 2018 حدود 104.5 ميليون بشكه نفت اعلام شده بود. اين امر به خوبي نشان مي‌دهد كه بازار نفت تا چه ميزان مي‌تواند از شرايط اقتصادي و تنش‌هاي تجاري و بين‌المللي تاثيرپذيرد. البته نبايد از اين نكته غافل شد كه افزايش تقاضا براي سوخت‌هاي جايگزين نفت نيز به عنوان يكي از علل كاهش در تقاضاي بلندمدت نفت در نظر گرفته شده است. كارشناسان اوپك معتقدند تعداد خودروهاي برقي كه در حال حاضر در ناوگان حمل و نقلي جهان وجود دارد تا 5 سال آينده افزايش چشم‌گيري خواهد داشت، بر همين اساس مي‌بايست هر گونه پيش‌بيني درخصوص تقاضاي ميان‌مدت و بلندمدت نفت را تعديل كرد. در بخش ديگري از اين گزارش به افزايش توليد نفت شيل به عنوان يكي ديگر از عوامل تعيين‌كننده در كاهش رونق بازار و تقاضاي نفت اشاره شد. به گفته كارشناسان نفتي توليد و توسعه نفت شيل نه تنها باعث كاهش قيمت نفت شده بلكه هر اقدام متقابلي براي در دست گرفتن بازار نفت توسط كارتل نفتي اوپك را نيز با چالش مواجه كرده است. طبق گزارش‌هاي اوپك، انتظار مي‌رود توليد نفت امريكا از 12 ميليون بشكه در روز در سال جاري ميلادي به نزديك 17 ميليون بشكه در روز در سال 2024 برسد. نكته‌اي كه مي‌تواند سايه كاهش قيمت نفت را تا مدت‌ها بر اين بازار باقي بگذارد. هر چند كه طبق آمارهاي اداره كل انرژي طي سال‌هاي 2024 تا 2029 روند توليد شيل با شيب آهسته‌تري دنبال مي‌شود و به 17.4 ميليون بشكه در روز مي‌رسد. اما نبايد از اين نكته غافل شد كه توليد نفت شيل كه ممكن است در آينده به كشورهايي همچون آرژانتين و چين هم برسد، مي‌تواند قدرت اوپك را تا حد زيادي كاهش دهد. به نظر مي‌رسد اوپك در نشست آتي خود علاوه بر راه‌حل‌هايي براي افزايش قيمت نفت، راهكارهايي نيز براي مقابله با تهديد بلندمدت شيل ارايه خواهد كرد. در اين راستا محمد باركيندو، دبيركل اوپك ضمن اشاره به افزايش توليد نفت شيل در مقدمه اين گزارش نوشت: «دورنماي عرضه غيراوپك به ميزان چشمگيري بالا برده شده زيرا نفت شيل امريكا عملكردي فراتر از انتظارات داشته است.

در ادامه این گزارش آمده:ارايه آمارهايي در خصوص ميزان درآمد نفتي 14عضو اوپك نيز بخش ديگري از اين گزارش را به خود اختصاص داد. بر همين اساس ميزان درآمدهاي نفتي ايران در سال 2018 را 60.2 ميليارد دلار برآورد كرده است. اين رقم نشان مي‌دهد كه ايران در سال گذشته ميلادي، 14.4 درصد از توليد ناخالص داخلي‌اش را از طريق نفت و عايدات آن به دست آورده است. همچنين سهم نفت از كل درآمدهاي صادراتي اقتصاد ايران در سال 2018 ميلادي 56 درصد بود. توليد ناخالص داخلي ايران در ميان 14 كشور عضو اوپك در سال گذشته ميلادي، كمترين سهم را داشته كه نشان از وابستگي اقتصاد به درآمدهاي نفتي است. هر چند اين كاهش وابستگي با اجبار و به واسطه تحريم‌هاي ايجاد شده، صورت گرفت. طبق آمارها در سال 2018 ميلادي مجموع درآمدهاي نفتي اوپكي‌ها 648.7 ميليارد دلار بوده كه نسبت به سال 2017‌، كاهشي 124 ميليارد دلاري داشته است.

اوپک به دنبال متحد برای کنترل  بازار نفت

تعادل نوشت: نزدیک شدن به نشست سالانه اوپک که در 14 آذرماه برگزار می‌شود، باعث شده که نگرانی‌های اعضای این سازمان در خصوص وضعیت عرضه و تقاضا در بازار نفت، قیمت جهانی این کالای استراتژیک و همچنین کاهش نقش این سازمان بین‌المللی در حوزه تامین انرژی جهان بیش از پیش افزایش یابد. در حالی که سیاست کاهش تولید نفت نتوانسته به اهداف خود مبنی بر افزایش قیمت نفت دست یابد و گمانه‌زنی‌ها درباره توافق احتمالی برای کاهش بیشتر تولید نفت از سوی اعضای اوپک و متحدان غیراوپکی آنها قوت گرفته است، به نظر می‌رسد اعضا به این نتیجه رسیده‌اند که نیازمند متحدان بیشتری برای کنترل عرضه بازار جهانی طلای سیاه هستند و دعوت عربستان از برزیل برای پیوستن به اوپک نیز که هفته پیش در نشست ابتکار سرمایه‌گذاری آینده در ریاض عربستان اتفاق افتاد در همین راستا بوده است.

 

در بخش دیگری از این گزارش می خوانیم: اگر چه مهم‌ترین اعضای اوپک یعنی ایران و عربستان سعودی موافق پیوستن برزیل به این سازمان هستند و این اتفاق فواید زیادی نیز برای این کشور امریکای لاتین در پی دارد، اما نرسی قربان، کارشناس اقتصاد انرژی معتقد است که برای پیوستن برزیل به اوپک موانعی برای این کشور امریکای جنوبی وجود دارد، زیرا این کشور باید به تصمیمات گروهی اوپک مبنی بر کاهش تولید نفت تن دهد

عرضه بنزین سوپر همچنان محدود است ( آفتاب اقتصادی )

پیوند نرخ نفت و طلا ادامه خواهد داشت ؟ ( اقتصاد برتر )

تولید پاک ترین بنزین با عدد اکتان 100 ( اقتصاد سرآمد )

(بازدید 11,498 بار, بازدیدهای امروز 1 )
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
0
لطفاً دیدگاه خود را درباره این پست به اشتراک بگذاریدx