مچ اندازی کرونا و نفت(مرور روزنامههای اقتصادی) – اختصاصی
مچ اندازی کرونا و نفت
روزنامه اعتماد در یادداشتی نوشت: خیلیها بر این باورند که بحران اقتصادی حال حاضر پس از بحران ۱۹۳۰ در جهان بیمانند است و از بسیاری جهات با آن بحران مقایسه میشود؛ بحران ۱۹۳۰ همان رکود بزرگ اقتصادی جهانی است که باعث شد تا نظریه کینز در اقتصاد جهت فرار از رکود به کار برده شود. در ایران این بحران با کاهش سهم دریافتی از عایدات شرکت نفت ایران و انگلیس خود را بروز داد و اعتراضات سرانجام به قرارداد ۱۹۳۳ ختم شد. اما برای اینکه بدانیم این بار در دنیا چه خبر است و این بحران به کجا ختم میشود و البته پاسخ به این سوال که وضعیت بازار نفت با کاهشی حدود ۱۹ میلیون بشکه به کجا خواهد رسید، بهتر است در ابتدا نگاهی به وضعیت پیش از توافق اوپک و جی۲۰ بیندازیم. بحران کرونا در جهان با تکیه بر دو ستون در حال گسترش است؛ ابتدا کاهش تقاضا به دلیل کاهش استفاده از حمل و نقل و همچنین تعطیلی مشاغل مختلف که باعث وجود مازاد نفت بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون بشکه در بازار گردید و دوم کاهش سرمایهگذاری به دلیل افزایش شاخص ترس که آن نیز به نوبه خود به کاهش قیمت نفت کمک زیادی کرد. سقوط تاریخی قیمت نفت، تمامی نفتهای گران ازجمله نفت شیل را در معرض ورشکستگی و نابودی قرار داد. نفت شیل تا همینجای کار نیز حدود ۲۰۰ میلیارد دلار بدهی به وامدهندهها دارد و اگر نتواند آن را پرداخت کند، بیم آن میرود که وامدهندهها با مصادره داراییهای موجود بدهی خود را باز پس گیرند و البته این به مراتب بهتر از شرایطی است که این شرکتها مجبور شوند تا دارایی خود را در بازار به فروش برسانند، چراکه در این صورت مجبور میشوند به حداقل قیمت این کار را انجام دهند.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده: جز امریکا و کانادا تمامی کشورهایی که اقتصاد متکی به فروش نفت دارند بیم آن دارند که تا یکسوم، درآمدهایشان کاهش مییابد و این برای بودجه سال جاری اکثر این کشورها مانند فاجعه است. کشورهای آفریقایی و امریکای لاتین و همچنین بخش اعظم آسیا که اقتصاد شکننده دارند و همین حالا هم با معضلاتی چون فقر عمومی و زاغهنشینی مواجه هستند پیش از بقیه دچار مشکلات خواهند شد. در چنین شرایطی جلسه ویژه اوپک و همکاران برگزار شد، روسیه تن به توافق نداد و شروطی را برای نفت شیل مشخص کرد، عربستان جنگ کاهش قیمت را آغاز کرد و وعده داد تولید خود را هر چه بیشتر افزایش دهد و…
دست رد نفت به توافق تاریخی
دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: بانک گلدمن ساکس گفته انتظار دارد بهرغم توافق کاهش تولید، قیمت نفت در هفتههای آینده سیر نزولی داشته باشد و در محدوده ۲۰ دلار بر بشکه معامله شود. این بانک میگوید بعید است این توافق یا هر توافق دیگری بتواند کاهش شدید تقاضا را که از نظر این منبع اطلاعاتی حدود ۱۹ میلیون بشکه در روز در ماههای آوریل و مه خواهد بود، جبران کند. محاسبات گلدمن ساکس حاکی از کاهش ۳/ ۴ میلیون بشکهای اوپکپلاس نسبت به متوسط سطح تولید سهماهه نخست ۲۰۲۰ در شرایطی است که تولیدکنندگان بزرگ این گروه بهطور کامل به توافق پایبند باشند و بقیه اعضا پایبندی ۵۰ درصدی داشته باشند. این بانک پیشبینی کرده قیمت نفت شاخص برنت در کوتاهمدت حدود ۲۰ دلار بر بشکه باشد، با این حال از نفتخام آمریکا بازدهی بالاتری خواهد داشت. همچنین گلدمن ساکس انتظار دارد بهای برنت در سال آینده میلادی ۵۰/ ۵۲ دلار بر بشکه برسد؛ چراکه با رفع خطر کرونا، تقاضای نفت بهشدت افزایش خواهد یافت.
مزایای یک توافق نفتی ( تعادل )
قواعد بازار نفت و کرونا در اوپک پلاس ( صمت )
توافق کاهش ۳.۷ میلیون بشکه ای نفت در نشست G20 ( آفتاب اقتصادی )
پایان جنگ خانمان سوز ( اقتصاد سرآمد )
آتش بس جنگ نفتی به مدت دو سال ( جهان اقتصاد )
پایان جنگ نفتی ( جهان صنعت )
نفت از تلاطم افتاد ( اخبار صنعت )
آتش بس نفتی با پیمان تاریخی اوپک پلاس ( اسکناس )
آتش بس جنگ نفتی ( مواجهه اقتصادی )